GPAC Dresden studio has designed a nursery for children in Dresden Bühlau that looks like 13 eggs. The building will include space together under a canopy of glass center, which can also be used to collect the sun’s energy.

The building, with its uniqueness, a clear identity and scale, integrates itself harmoniously in the surrounding environment. Similar to the large “eggs,” the individual forms located in the green room, part of the exterior landscape. Axis of the main building ran from southeast to northwest. The advantage of natural building during the day from the northeast and southwest regions. Entrance is located on the north side of the building to Bautzner Strasse.
A sustainable design and construction details are combined with ecological materials and products provide the basis for design. The concept of development of material resources utilizing the best available. high performance and dual-purpose construction with integrated functions is a key indicator of the sustainability of buildings.

GPAC conceptualizes structure as the double-wall textile reinforced concrete (TRC) shell construction. TRC optimize development by reducing the mass and ultimately reduce the raw material needed for construction as compared with conventional structures. This design displays a large potential for performance excellence and the development of double-curved, similar to the egg with the comparison of the ideal stability of the material thickness. In addition to its strength in the form and function, “egg” charm us with their aesthetic appeal. Because the structures derived from only one form, they are very similar and allows for serial production makes the realization of economic construction. All conventional roof construction, wind and waterproof and drainage eliminated. The “discovery zone” located between “egg” is designed as a solar collector. roof would be built from three-panel frameless glazed entirely made of glass and is supported by tension wires between layers of glass. Glass surface should be sloped to assist in drainage.

In four individuals intersecting coordinates in the room, the air distributed in the space between the skin of textile reinforced concrete. Near the top of the room, the air is treated flows into the space through the open pores of the plaster surface at the designated opening in the wall. Porous plaster also take hygroscopic and acoustic functions. It is expected that the shape of a smooth and rounded space would be very effective for this purpose.